Geschiedenis

flexible
Op 12 december 1779 werd in het Bourgondische stadje Joigny, Madeleine Sophie Barat geboren.
Op 21 november 1800 richtte zij in Parijs ”La Société du Sacré-Cœur de Jésus” op, een congregatie van vrouwelijke religieuzen, met als ideaal de opvoeding van de vrouwelijke jeugd. Zij was de stichteres van diverse pensionaten en scholen in Frankrijk, maar ook in het buitenland.  De uitbreiding van vestigingen van het Sacré-Cœur in Europa verliep zeer voorspoedig. Vervolgens naar diverse werelddelen, eerste overzeese vestigingen  in de Verenigde Staten werden door zr Philippine Duchesne gesticht.
Vele generaties vrouwen over de hele wereld hebben zodoende een heel bijzondere katholieke vorming en opvoeding genoten, de opvoeding ”op het Sacré-Cœur”. Op 25 mei 1865, bij de dood van St. Madeleine Sophie Barat, waren er 3.539 religieuzen verdeeld over 89 huizen, waaronder 64 in Europa, 20 in de VS en Canada, 2 in Cuba en 3 in Amerika. Op 25 mei 1925 werd Madeleine Sophie Barat in Rome heilig verklaard.

flexible
De eerste vestiging in Nederland was Blumenthal te Vaals in 1848.
Dit prachtige buitengoed werd geschonken door Baron van Lommessem, wiens dochter Anna religieuze van het Sacré-Cœur was. Er kwam een pensionaat, externaat en ook een weeshuis na vele uitbreidingen van het kasteeltje door aanbouw.
In Wereldoorlog II werd het gebouw gevorderd door de Duitsers als veldhospitaal, na de bevrijding werd dit veldhospitaal betrokken door de Amerikanen.

flexible
In 1985 kwamen er religieuzen uit Brussel naar Bennebroek, om daar op verzoek van de pastoor een pensionaat te beginnen.
Het pensionaat is echter nooit echt tot bloei gekomen en werd in 1919 weer gesloten.
In 1903 nog een nieuwe vestiging in Den Haag aan de Beeklaan, en Nijmegen , Mariënburg, een pensionaat en een ”armenschool”. Het huis in Nijmegen was echter te oud en onpraktisch. Een betere lokatie werd in 1913 in Arnhem  gekocht, een prachtig landgoed aan de Velperweg.
Een Nederlands Sacré-Cœur onderwijsplan werd ontwikkeld, geënt op het Franse studieplan.
Pensionaat en externaat, 100 leerlingen in het Lyceum Sancta Magdalena Sophia.
In 1942 werd het gebouw echter gevorderd door de Duitse Wehrmacht.
De religieuzen en kinderen werden tijdelijk verdeeld over 5 villa’s in Velp:
Sancta Maria, Vijverlaan, Huize Klim-op, Huize Veluna, Roosendaalschelaan.
Na de oorlog was Blumenthal, dat inmiddels Bloemendal heette, het enige geschikte huis om de oude Sacré-Cœur sfeer te laten herleven.
Het pensionaat, en in 1954 het externaat deed het aantal leerlingen van het Lyceum Sancta Magdalena Sophia groeien. Echter, ten gevolge van de Mammoetwet van 1968, werd het lyceum verplicht een grote gemengde scholengemeenschap te worden. De nieuwe regionale scholengemeenschap kreeg de naam ”Sophianum”.  
De oude koers van het Sacré-Cœur kon niet langer gehandhaafd blijven.
De ”besloten” wereld van de pensionaten van het Sacré-Cœur in Nederland hield rond 1970 op te bestaan.